O le tagata maʻi sili ona tele i tala faʻasolopito a Peretania e manatua ai le 22,000 tagata e ono aʻafia e se fomaʻi nifo

E tusa ai ma le British "Guardian" na lipotia ia Novema 12 2021, e tusa ma le 22,000 tagata mamaʻi nifo i Egelani na le lelei ona togafitia e latou fomaʻi nifo i le faʻamaʻi pipisi ma faʻamalosia e lipotia iʻuga o suʻega mo le COVID-19, HIV, Hepatitis B ma le Hepatitis. C siama.E tusa ai ma le aufaasālalau mai fafo, o le maʻi sili lea ona manatua i le talafaasolopito o togafitiga faafomaʻi a Peretania.
E tusa ai ma lipoti, o le National Health Service of England o loʻo taumafai e siaki tagata mamaʻi nifo na togafitia e le fomai nifo Desmond D'Mello.Sa galue Desmond i se falema'i nifo i Debrok, Nottinghamshire mo le 32 tausaga.
Na taʻua e le National Health Service o Egelani, o Desmond lava ia e leʻi aʻafia i se siama e mafua mai i le toto ma o lea e leai se lamatiaga o le aʻafia ia te ia.Peita'i, o le fa'aauauina o su'esu'ega ua fa'amaonia ai, o le tagata ma'i na togafitia e le foma'i nifo atonu na a'afia i le virusi e mafua mai i le toto, ona ua fa'afia ona soli e le foma'i ta'iala o fa'ama'i pipisi pe a togafitia le ma'i.
Ua faatuina e le National Health Service o Egelani se laina telefoni faapitoa i lenei mataupu.O se falemaʻi le tumau a le nuʻu i Arnold, Nottinghamshire, na fesoasoani i tagata mamaʻi na aʻafia i le faʻalavelave.
Ua vala’au e le ali’i foma’i o Nottinghamshire, Piper Blake, mo tagata mama’i nifo uma na togafitia ma Desmond i le 30 tausaga talu ai, ina ia fa’afeso’ota’i le National Health Service System mo su’ega ma su’ega toto.
I le tausaga na te’a nei, ina ua mae’a ona fa’amaonia mai o se foma’i nifo ua a’afia i le HIV, na fa’afeso’ota’i ai e le matagaluega o le soifua maloloina a Peretania le 3,000 o gasegase sa ia togafitia ma talosagaina fa’anatinati e faia se su’ega o le HIV e aunoa ma se totogi e fa’amaonia ai pe ua a’afia i latou.
O falema'i nifo ua avea ma puna o fa'ama'i.E tele faʻataʻitaʻiga.Na lipotia mai e nisi o ala o faasalalauga ia Mati o le tausaga ua mavae e faapea, o se fomai nifo i le Setete o Oklahoma i le Iunaite Setete sa i ai le tulaga lamatia o le maua i le HIV po o le hepatitis virus i le tusa ma le 7,000 tagata gasegase ona o le faaaogaina o meafaigaluega le mama.E faitau selau maʻi na logoina na o mai i falemaʻi filifilia i le aso 30 o Mati e faia suʻega mo le hepatitis B, hepatitis C, poʻo le HIV.

Matou te fautua atu e fa'aaoga le mea e fa'aaogaina nifo.


Taimi meli: Aukuso-31-2022